Trosabo döms för rånturné mot unga män

En 17-åring från Trosa och en 16-åring från Södertälje döms för rånturné mot andra unga, däribland en Gnestabo.

De unga rånarna döms av Attunda tingsrätt till sluten ungdomsvård.

De unga rånarna döms av Attunda tingsrätt till sluten ungdomsvård.

Foto: Marie Bremberg

Trosa kommun2019-11-12 11:15

Den 17-årige Trosabon döms för flera fall av rån med den snart 16-årige Södertäljebon.

Rånen ägde rum i början av januari i år. Ett av rånen skedde i Liljeholmen i Stockholm. Gärningsmännen var utrustade med batonger och hotade tre andra unga män med dem. De fick med sig klocka och kläder. En av männen som rånades är från Gnesta.

Samma kväll misshandlade 16-åringen en ung man på Liljeholmens tunnelbanestation. Därefter gick 17-åringen och 16-åringen till en butik, där de stötte på två unga män, som de tvingade lämna över mobiltelefon och jacka.

Några dagar senare fortsatte 17-åringen och 16-åringen sin rånturné, då på Årstabergs pendelstation. Trosabon och Södertäljebon drog kniv för att få en ung man att lämna över mobiltelefon och kläder.

Alla som utsatts beskriver ett liknande tillvägagångssätt där 17-åringen och 16-åringen anklagat dem för att ha "blickat dem", alltså ha tittat på dem på ett nedlåtande sätt, och sedan har situationen eskalerat till ett rån.

17-årigen har förnekat att han varit på plats när rånen inträffade, men syns på övervakningsfilmer. 16-åringen har medgett att han var på plats och hade samröre med de olika personerna, men nekar till brott.

Den 17-årige Trosabon är tidigare dömd till ungdomsvård. Han döms nu i stället till sluten ungdomsvård i sex månader. Södertäljebon har utöver rånen också dömts för försök till rån, olaga hot, stöld, misshandel och brott mot knivlagen, till sluten ungdomsvård i fem månader. De ska också betala skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!