27 team hade kvalificerat sig till SM-finalen i gäddfiske. Ett av dem var Pike is Pike från Trosa med besättningen Björn Persson, Alexander Johansson och kaptenen Adam Boije.

Under 9 timmars fiskande i vattnen utanför Östhammar skulle lagen dra upp fem godkända gäddor. När lagen lagt ihop de fem längsta gäddorna var det måttet som räknades. De fångade gäddorna fick sedan simma vidare i Östersjön.

– Alla vi som fiskar på den här nivån är extremt försiktiga med fisken. All fisk behandlas som om de vore guld, kroken tas ut ur gäddan försiktigt med kirurgtänger.

Artikelbild

| Det råder fullaktivetet när tävlingsledningen tog emot alla inrapporteringar från de 27 fisketeamen.

Man klipper hellre sönder krokar och ringar på draget än att skada gäddan, man tar inte ut kroken med våld, säger Adam Boije.

När Pike to Pike-laget kom till den plats som de hade rekat dagen före, fick alla tre i laget hugg på kroken direkt.

– Vi hade tre stora gäddor på kroken samtidigt och att lyckas att håva in dem samtidigt medan man fiskar - då blir det kaos. Men vi lyckades till slut

fånga in de tre gäddorna i håven, säger Adam Boije

Artikelbild

| Fisketemen kommer till baka till hamnen i Östhammar.

När gäddorna skulle rapporteras in till tävlingsledningen uppstod också lite förvirring, med tre gäddor på samma gång.

Fram till tiotiden på förmiddagen ledde Pike to Pike tävlingen, men sen stannade det av och blev enbart mindre gäddor på kroken.

Artikelbild

| Pike is Pike från Trosa med besättningen Björn Persson, Alexander Johansson och kaptenen Adam Boije.

– Men vi slutade på sammanlagt 406 centimeter på fem gäddor totalt och det gav oss en tiondeplats i SM. Och det är hedrande för det är dom bästa av dom bästa. Det är jättekul att bara komma till SM, det är stort, säger Adam Boije.

Hur viktigt är det att man har en snabb motorbåt när man fiskar?

–Det är viktigt. Jag har är en av Sveriges snabbaste fiskebåtar och den har jag byggt själv på 3 000 arbetstimmar. Det tog mig fem år att bygga den. Jag var i Nynäshamn och fiskade och blev frånåkt. Då bestämde jag mig för att bygga en båt som är snabbast, säger Adam Boije.

Det lag som kom först i tävlingen var Team TP bestående av Thomas Modig, Bobby Whalter och Johan Holtari hemmahörande i Östhammar med en total på 503 centimeter på sina fem längsta gäddor. Laget har tävlat i gäddfiske i tio år.

– Sporten är egentligen väldigt erfarenhetsbaserad, det mest avgörande är att hitta stim med betesfisk. Hittar du ingen betesfisk så hittar du inga gäddor. Det är en väldig spänning i jakten och man får väldigt mycket adrenalin när gäddan hugger, säger Thomas Modig till Aftonbladet.