ElÀndet fortsÀtter pÄ akuten!

InsÀndarskribenten menar att nÀr politikerna drev igenom nolltaxa pÄ vÄrdcentralerna, var huvudargumentet att avlasta akutavdelningen.

InsÀndarskribenten menar att nÀr politikerna drev igenom nolltaxa pÄ vÄrdcentralerna, var huvudargumentet att avlasta akutavdelningen.

Foto: Sandra Nordin

InsÀndare2019-11-13 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Reflektion gĂ€llande insĂ€ndaren "Mer resurser till Akutmottagningen" publicerad  9 november.

Jag lider med insĂ€ndaren i SN 9/11 som beskriver hur han fick vĂ€nta i fyra timmar pĂ„ akuten med magsmĂ€rtor. Har sjĂ€lv bekanta, som kan berĂ€tta om Ă€nnu lĂ€ngre vĂ€ntan, i det ena fallet i sju timmar och i det andra i tio timmar. Det Ă€r förnedrande att man ska behöva vistas pĂ„ akuten nĂ€stan en hel dag för att fĂ„ hjĂ€lp med en Ă„komma, som ofta inte skulle behöva ta mer Ă€n 30-60 minuter att Ă„tgĂ€rda, om det fanns rĂ€tt antal lĂ€kare pĂ„ plats. För det Ă€r dĂ€r som problemet ligger. Övrig personal gör ofta sitt jobb pĂ„ en acceptabel tid, men sedan vidtar en oĂ€ndligt lĂ„ng vĂ€ntan pĂ„ den stackars lĂ€karen, som jobbar i en lika oĂ€ndlig uppförsbacke!
Det kan vem som helst förstĂ„, att med en lĂ€kare pĂ„ 40 patienter, sĂ„ blir vĂ€ntetiden sĂ„ lĂ„ng. SĂ„ har det varit i alla 45 Ă„r, som jag har bott i Nyköping. Det kĂ€nns som om budskapet frĂ„n dom styrande Ă€r att ”om du Ă€r sĂ„ frĂ€ck, sĂ„ du tar dig friheten att besöka akuten, sĂ„ ska du minsann fĂ„ vĂ€nta!”
NÀr Monica Johansson och Jan Grönlund drev igenom nolltaxa pÄ vÄrdcentralerna, var huvudargumentet att avlasta akutavdelningen. Detta beslut har visat sig vara en flopp. Ingen, sÀger ingen, vare sig patienter eller vÄrdpersonal, har intygat att denna ÄtgÀrd har kortat köerna och vÀntetiderna pÄ akuten.
Men regionledningen Àr tondöv och har en förmÄga att alltid slÄ sig för bröstet och berÀtta hur bra allt Àr i sjukvÄrden i region Sörmland. Tro mig, verkligheten kommer snart ifatt dom styrande! Om inte förr, sÄ i nÀsta val.