KD: Välfärden sviktar i äldreomsorgen

Insändarskribenterna skriver att Kristdemokraternas uppfattning är att de svaga i samhället skall erbjudas den vård de behöver.

Insändarskribenterna skriver att Kristdemokraternas uppfattning är att de svaga i samhället skall erbjudas den vård de behöver.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2019-11-13 07:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraternas uppfattning är att de svaga i samhället skall erbjudas den vård de behöver. Utgångspunkten för service, vård och omsorg skall alltid vara individens behov.

Enligt Vård- och omsorgsnämndens riktlinjer i Nyköpings kommun ska utredning av behov ske enligt IBIC, individens behov i centrum. Trots detta används metoden i mycket liten utsträckning. Det kan man läsa i nämndens beslutsärenden den 24 oktober 2019. Myndighetsfunktionen följer inte metoden eller riktlinjen, vilket i sin tur beror på att verksamhetssystemet inte bygger på densamma. Riktlinjen följs alltså inte i kommunen.

Individens behov är viktig och är utgångspunkten för en god och hållbar vård och omsorg. Det framkommer i ärendet att Nyköpings kommun inte klarat av att hålla individens behov i centrum. Istället får individen rätta sig efter verksamhetens möjligheter och resurser. Det är inte acceptabelt.

Samma sak framkommer gällande ej verkställda beslut om placeringar på olika slag av boenden. Division Social omsorg har lämnat redogörelse enligt Socialtjänstlagen för beslut som inte verkställts inom tre månader till Inspektionen för Vård- och omsorg (IVO). Även ej verkställda beslut enligt lagen om stöd och service (LSS) till funktionshindrade har anmälts.

Kristdemokraterna arbetar för att Nyköpings kommun skall vara en bra kommun genom hela livet. Bra att växa upp i och bra att åldras i.