Politikerna måste ta ansvar och ge ett svar

Insändarskribenten menar att ordförande i vård- och omsorgsnämnden skulle uttalat sig i ärendet gällande en person som utsatts för vanvård av hemtjänsten.

Insändarskribenten menar att ordförande i vård- och omsorgsnämnden skulle uttalat sig i ärendet gällande en person som utsatts för vanvård av hemtjänsten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-11-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reflektion på insändare "Uppgivenhet efter brister i hemtjänsten" publicerad 7 oktober.

Den 7 oktober kunde vi läsa i SN om ett fall där en person hade utsatts för vanvård i hemtjänsten. Kommunens genomförandeplan innehöll felaktigheter som ledde till felmedicinering, vanvård, uttorkning och felaktig munhygien. Det är allvarliga saker det handlar om. Dessa felaktigheter hade allvarliga negativa konsekvenser för personen  som drabbades men även hennes nära och kära. Men till min förvåning är det bara en tjänsteman från kommunen som ger ansikte för Nyköpings kommun. Tjänstemännens jobb i Sverige regleras bland annat genom förvaltningslagen och andra regler. Men det är politikerna som representerar oss i Nyköpings kommun, inte tjänstemän. Vi Nyköpingsbor förväntar oss svar från politikerna vi har valt. Detta är grundläggande i det demokratiska spelet. Politiker som inte tar sitt ansvar, förstör och förminskar demokratin som finns i Sverige. Var är ordförande i vård och omsorgsnämnden(S) från den sittande majoritet i Nyköping? Är ordförande  engagerad i de frågor som berör oss Nyköpingsbor och som vi förväntar oss?. Man kan undra om ordförande i den ansvarige nämnden, från  Socialdemokraterna är kapabel att ge oss en rimlig, politisk förklaring av vad som sker i vår kommun? En demokrati behöver politiker som engagerar sig och jobbar politiskt vid makten. Vi väljer dem för att tillvarata våra rättigheter och ser de behov vi har och att de behandlas på bästa sätt. Politiker som gör det, visar sig och förklarar för oss.  Men ordförande för vård-och omsorgsnämnden, Sofia Amloh (S) har inte gjort det.