Ny president är vald under fascinerande demokratiska applåder. Ett val i förtvivlan och hopp. Förtvivlan över att det aldrig händer något positivt för vanligt folk: 90 procent av Ukrainas befolkning. Hopp att en TV-skådis som spelar president ska kunna göra politiska och sociala konster även utanför rutan. Det har snart gått 30 år sedan Sovjetimperiet föll ihop och Ukraina åter blev självständigt. Varför händer inget som lyfter medborgarna och landet?

Den politiske uppkomlingen, TV-stjärnan Volodymyr Zelenskyj, sopade mattan med den sittande presidenten och oligarken Petro Porosjenko, allmänt känd som Chokladkungen. 73 % av rösterna till utmanaren. 24 % till den besegrade.

Korruption, maktmissbruk och rättslöshet är tre huvudorsaker till de eländiga sociala villkoren för den stora majoriteten av Ukrainas befolkning. Lägg till djup och utbredd fattigdom och bilden av politisk förtvivlan är övertydlig. Allt detta lovade Chokladkungen Porosjenko att bekämpa och samtidigt lätta på folkets bördor.

Det globala anitkorruptionsinstitutet Transparency International visar att Porosjenko misslyckades totalt att minska korruptionen. Dagsläget är lika groteskt som när han tillträdde 2014. Korruptionen i Ukraina härjar på alla nivåer i samhället och förpestar vardagen för medborgarna, i smått som i stort.

För att göra bilden av dagens sociala, ekonomiska och politiska Ukraina lättare att förstå måste vi gå tillbaka till åren direkt efter självständigheten 1991. Den stora majoriteten av företagen i Ukraina skiftade ägare, från statliga till privata. Processen vara snabb och brutal: den ökända kapitalistiska chockterapin. Oerhörda förmögenheter skapades av fingerfärdiga och hänsynslösa personer med politisk och ekonomisk makt, oligarker, ofta i ledande positioner i staten och det statsbärande partiet, eller i statsägda företag. Västliga finans- och konsultföretag stod till tjänst med teknisk och finansiell kunskap för att göra rofferiet så snabbt och lönsamt som möjligt för ”rövarna” och ”banditerna” som de kallas i folkmun: synonymer för oligarkerna.

Den lilla politiska och ekonomiska eliten i samhället är numera ofantligt rik. Den stora majoriteten av medborgarna har blivit fattigare, både ekonomiskt, socialt och i fråga om trygghet. Sedan 1991 har 5 -7 miljoner ukrainare tvingats lämna sitt hemland för att försörja sig själva och sina släktingar.

Den nye presidenten Zelenskyj lovar genomgripande reformer för att lyfta majoriteten av medborgarna ur fattigdom och rättslöshet. Därför har han utlyst nyval till parlamentet den 21 juli för att skaffa sig hela makten över politiken och staten.

Lästips

Andrej Kurkov:

Döden och pingvinen.

Pingvin försvunnen.

Presidentens sista kärlek.

Fotnot: Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.