Mandatmässigt är partierna bakom januariavtalet i minoritet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har under hälften av riksdagens platser på sin sida. Men matematiken för inflytande från oppositionssidan är betydligt lurigare. 

Även om Vänsterpartiet accepterade regeringens tillträde är det inte konstigt att Jonas Sjöstedt söker efter fler möjligheter att slå mot sina tidigare rödgröna vänner. Han lyckades fördröja reformeringen av Arbetsförmedlingen. Nästa försök är nu att påverka vårändringsbudgetens innehåll – eller förekomma det. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) lär väl inte bli alltför svettig av att Sjöstedt hotar att ”börja förhandla” med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är långt till skarpt läge och mer står på spel. Men eftersom Moderaterna samtidigt vill lägga fram en extra ändringsbudget finns här ändå något att hota med. 

Fast Sjöstedt får nog acceptera att finansiering av gemensamma förslag påverkas kraftigt av vad Moderaterna och Kristdemokraterna anser vara rimligt. Särskilt som SD ska förväntas rösta med utan direktpåverkan. 

Prislappen blir mer högerpolitik, vilket inte behöver vara fel, men dylikt är ofta svårsmält för V.

Även partierna bakom januariavtalet har sagt att vårändringsbudgeten kommer att behöva prioritera stora tillskott till sjukvård och kommuner. ”Många fler miljarder”, lovade Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson i samband med sitt jultal. Finansministern lämnar inga detaljer, men det är bättre att staten bidrar med mer än att kommunerna höjer skatten.