Clarhaut: rätt tillfälle att ta nästa steg

2,5 år som huvudtränare, nästan fyra år i klubben. Men nu går amerikanen Brian Clarhaut vidare. Någon fortsättning i Bissarna blir det inte.

I 2,5 år har Brian Clarhaut varit huvudtränare i Bissarna. Mer blir det inte. Klubben får jaga en ny tränare.

I 2,5 år har Brian Clarhaut varit huvudtränare i Bissarna. Mer blir det inte. Klubben får jaga en ny tränare.

Foto: Sandra Nordin

Fotboll2019-11-15 19:03

Bissarnas klubbchef Patrik Berglin hade blivit lovad besked av Brian Clarhaut om framtiden den här veckan. Vid 22.30 på torsdagskvällen fick Berglin samtalet. Clarhaut hade beslutat sig för att tacka nej till en fortsättning.

Blev du förvånad?

– Nej.

Varför inte det?

– Vänskapen och respekten för varandra är så stor att vi båda vet vad vi har jobbat med (gällande framtiden).

Berglin vet att det funnits och finns intresse för Clarhaut. En klubb har ringt och hört sig för. Att amerikanen blir kvar i Sverige tar Berglin för givet.

Är han redo för superettan?

– Om han hamnar i Superettan är han redo för Superettan.

På ett sätt sörjer Bissarnas klubbchef att man tappar sin huvudtränare de 2,5 senaste åren.

– Vi hade gärna sett att vi fått den kontinuiteten. Samtidigt har Brian varit här så länge att han varit kontinuitet.

Resultatmässigt har Clarhauts sejour i Bissarna kanske inte varit så lyckad. Men Berglin hittar många positiva kvaliteter hos tränaren som nu lämnar. 

– Jag tror det är många spelare som lärt sig mycket taktiskt. Hans tjurskallighet och vinnarskalle har också varit positiv. Han har haft ett driv hela veckorna.

Bissarna står inte handfallna med amerikanens nej. De har parallellt även jobbat med ett par stycken andra tränaralternativ. Intervjuer har också gjorts.

– Men nu ska vi andas lite över helgen och ta nästa steg nästa vecka. Vi måste också smälta det här. Då ska vi besluta om "den här vill vi fortsätta med", säger Berglin.

Klubben sätter ingen tidsgräns. Kravbilden man satt måste stämma helt.

– Vi kommer inte att förhasta oss.

Eftersom Bissarna varit träningslediga denna vecka har Brian besökt sin flickvän i Österrike. Men på torsdagen var han i alla fall i Sverige igen.

– Gårdagens beslut var ett mycket svårt beslut att ta. Jag kommer alltid att vara tacksam till Bissarna och Nyköping som blev mitt hem och min familj. Klubben litade på mig och lät mig leda laget. Jag har hela tiden gjort det uppbackad av Patrik Berglin och ordförande Pelle Fröberg, säger Brian.

– Men jag kände att det nu var rätt tillfälle för mig att ta nästa steg i min karriär. Jag har varit i klubben i fyra år och det är viktigt att en klubb hela tiden utvecklas och får ny input. Men jag har verkligen gillat den fotboll vi utvecklat under min tid, fortsätter Brian.

Han konstaterar att det är lite lustigt att han slutar sina 2,5 år som huvudtränare precis som han började, men en fin resultatrad. Han är mest nöjd med att ha utvecklat spelare som idag finns i allsvenskan och superettan. Plockar fram cupsegrarna över Örebro och Sundsvall som enskilda matcher han värdesätter högt. Då laget slog ur underläge men vann mot de allsvenska lagen.

– I seriespelet är det nog lite för många matcher för att kunna nämna alla. Men bortamatchen mot Arameisk Syrianska 2017 var en otroligt skön seger. Varje gång vi passerar planen på E4:an in mot Stockholm tänker jag på den matchen.

I sociala medier har Brian placerats som ny tränaren först i Brommapojkarna, nu senast i superettannykomlingen Umeå FC. BP-spåret är avfärdat. De har gjort klart med ett annat amerikanskt tränaralternativ. Men vad SN-sporten erfar fanns kontakter tagna mellan Clarhaut och BP.

Umeå-spåret lever dock. Men Clarhaut vill inte svara på substansen i detta.

– Vad som händer närmast för mig kan jag inte svara på. Jag kan inte kommentera de spekulationer runt mig och olika klubbar som finns. Men jag har alltid varit förtjust i Sverige och verkligen gillat tiden här, säger Clarhaut.

Brian vid sin arbetsplats på Bissarnas kansli. Sista november går kontraktet med klubben ut.
Brian vid sin arbetsplats på Bissarnas kansli. Sista november går kontraktet med klubben ut.
Brian Clarhaut

Ålder: 33 år.

Nationalitet: Amerikan.

Bakgrund: Kom till Bissarna våren 2016 i studiesyfte. När assisterande tränaren Fouzi Benbouzid tvingades hoppa av under det året fick han assisteranderollen. När sedan huvudtränaren John Wall lämnade hösten 2017 tog Clarhaut över. Först säsongen ut. Sedan på permanent basis 2018 och -19. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!