Natten till onsdagen svensk tid simmar veteranen specialdistansen 200 meter medley i det som han själv räknar med är hans sista VM.

Sjödin gick till final och blev åtta på distansen i VM 2015 och simmar nu sitt första mästerskap på världsnivå i långbana sedan OS i Rio de Janeiro 2016.

Han gör det som en lugnare och tryggare människa sedan han tidigare i år diagnostiserats med adhd. Det var simlandslagets läkare René Tour som föreslog Simon Sjödin att han skulle göra en utredning.

Jag är tacksam att han tog tag i mig och sade det, jag hade aldrig gått och kollat upp det själv. Man har väl en inre stolthet. Det hjälper mig i arbetslivet, det är bättre struktur och organisation på mig nu, säger han.

Mer organiserad

Adhd påverkar personer olika, men vanligt förekommande är koncentrationssvårigheter, svårt att hålla ordning omkring sig och att få saker och ting gjorda.

Känner man Simon Sjödin så är han slarvig, glömmer ofta tider och sånt. Nu när jag har fått diagnosen så har jag börjat organisera mig och skriver upp det jag ska göra under dagen och får det gjort. Sedan är jag klar. I stället för att bara ta det på måfå.
Det är samma om man kommer till mitt hem. Numera kan jag få oväntat besök, utan att få panik och börja städa och så, säger han och skrattar.

Simon Sjödin är i sluttampen av sin simkarriär och är inte längre heltidsproffs. Sedan tre månader tillbaka jobbar han på Svenska simförbundet som utvecklingskonsulent och kombinerar det med simträningen.

"Viktig lärdom"

Det är i det jobbet som diagnosen är till stor hjälp.

I simmarlivet är det ganska klara ramar, där har jag blivit styrd för att klara allt så bra. Men jag märker i arbetslivet när jag har ganska fria tyglar att det har varit en viktig lärdom att komma över hindren, berättar han.

Simon Sjödin hade egentligen planer på att avsluta karriären med VM i Budapest 2017. Men Neptunsimmaren kvalade inte in och valde att fortsätta karriären. Nu tar han en säsong i taget.

Han har gjort två OS – finns tankar på ett tredje i Tokyo nästa år?

Det finns självklart i bakhuvudet, men jag måste vara på rätt nivå. Det är fruktansvärt svårt att komma med till OS i Sverige, du måste vara topp åtta. För mig handlar det om att ta ett steg i taget och försöka ta mig vidare från försök till semifinal. Då kan allt hända.