– Ja, vår liga har tyvärr stoppats nu i helgen som gick – på obestämd tid – med tanke på hur coronaviruset nu har hunnit sprida sig i landet, rapporterar Nyköpingskillen Mahmoud Eid just hemma från ett eget gympass.

Hur länge tror det indonesiska fotbollsförbundet att detta stopp kommer gälla?

– Ligan verkar i alla fall stoppas fram till maj månad med tanke på hur viruset har utbrutit här i landet. Surabaya där jag bor i är den näst största i hela landet med runt tre miljoner invånare – och den är med i coronarödzonen.

Men det går ju inte att veta när det blir fotboll igen.

– Nej, vi slutade träna för två dagar sen och fick en vecka ledigt. Vi väntar på mer information från förbundet och managern.

Hur går funderingarna, försöka ta dig hem till Nyköping några veckor och träna på egen hand?

– Det går att ta sig hem till Sverige. Jag är mest orolig för tillbakavägen: har pratat med den tidigare Östersundspelare Brwa Nouri som också spelar här. Han känner samma sak. Så just nu ska vi avvakta och se vad som händer.

Surabaya är ändå en tryggare plats än huvudstaden Jakarta.

– Ja, verkligen. Viruset har spridits mycket där.

Persebaya är på undre halvan – visserligen bara efter bara två matcher plus en uppskjuten mot ett Jakartalag.

–  Starten i ligan har varit sådär. Första matchen mötte vi ett lag som försvarade sig med hela laget i 90 minuter de fick en straff men vi kvittera kort därpå men fick inte till segermålet. Andra matchen gjorde vi på tok för mycket misstag och förlorade (med 3–4).

Laget brukar spela en passningsorienterad fotboll med väldigt mycket kontringar när läget ges. 

– Här i Indonesien är första målet i matchen väldigt viktigt, gör man första målet så går motståndare laget framåt och då öppnas ytorna upp. Men vi har en del att finslipa för att alla lag har ändrat taktik när de möter oss med tanke på vinsten i cupen och hur farlig offensiv vi har.

För Eid personligen såg det lovande ut innan coronastoppet.

– Det har gått väldigt bra för mig. Jag har anpassat mig snabbt och levererat; ett mål och två assist på de två första liga matcherna.  Så jag är nöjd, men vill mer.

Och han trivs i grunden.

– Jag uppskattar den vänliga mottagningen från folket, fansen och klubben. Jag har välkomnats och anpassat mig väldigt snabbt, vilket känns väldigt bra. Vi vann en titel direkt och jag var en stark bidragande orsak. Det hjälpte till...