På söndagen deltog representanter från division 1-fotbollens klubbar i ett videomöte för att diskutera säsongen. Detta i coronavirusets spår.

En enad skara klubbrepresentanter ville på mötet skjuta fram säsongen, vilket blev till ett förslag för Svenska fotbollförbundet att ta ställning till.

Förslaget innebär att föreslå Svff att se på möjligheterna att starta Ettan, som det officiella namnet för division 1 norra- och division 1-södra nu går under, som tidigast vid mitten eller slutet av maj och att spela ett par veckor längre i slutet av säsongen.

– Alla klubbar i ettan ser det på samma sätt. Det blir i så fall sex matcher i vår att hantera och senarelägga i programmet, berättar Pelle Fröberg, Nyköpings BIS ordförande, som deltog i mötet.

På tisdagskvällen ska Svff fatta beslut och återkomma till Ettan-organisationen på onsdagen.

– I den här stunden är allt förändrat och det är bara att acceptera läget. Vi, precis som alla andra föreningar i ettan, var redo för säsongspremiär inom kort. Det här ställer allt på sin spets och det är inte mycket att välja på.

Han konstaterar att föreningens representationslag får ytterligare två månaders försäsong, men även att det kan få andra följder. I nuläget lutar man sig dock helt mot rekommendationerna som ges från fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten.

– Vi har ungdomsverksamhet som pågår med träningar och ett antal träningsmatcher. Där finns inga inskränkningar men det är mycket möjligt att de kommer. När det gäller våra cuper tillsammans med IFK Nyköping har vi samma förhållningssätt och lutar oss helt mot direktiv från de tre funktionerna.

Hur drabbar det här er ekonomiskt i nuläget?

– Det är ju marknadsdelen som inte hänger med. Det är bara att öppna fönstret och se vad som händer, det här får konsekvenser för våra samarbetspartners.

Förutom cuperna för klubblag på ungdomssidan finns en annan långkörare som ligger i farozonen: skolfotbollsturneringen Sparbanksbollen, tidigare känd som SN-bollen.

– Det går inte att sia om den, i rådande läge. Med tanke på att anmälningstiden börjar nu så kommer det ju inte vara så många lag som anmäler sig. Men ett alternativ vi har är att flytta den turneringen tills när skolorna börjar i höst i stället, säger Fröberg om den klassiska turnering som tidigare år avgjorts under en helg i senare delen av maj.