Sun Yang friades tidigare i år av Fina från misstankar att ha saboterat ett dopningstest, men den internationella antidopningsbyrån Wada har överklagat beslutet till Cas, idrottens skiljedomstol. När kinesen tog guld på 400 meter fritt i söndags vägrade silvermedaljören Mack Horton att kliva upp på prispallen under prisceremonin.

Därför har Fina under måndagen utfärdat en varning till Horton och det australiska simförbundet.

"Precis som i alla större idrottsorganisationer är våra idrottare och deras förbund medvetna om sitt ansvar att respektera Finas regler och inte använda Finas tävlingar för personliga budskap" skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Amerikanska bröstsimsstjärnan Lily King berättade tidigare att Horton fått rungande applåder i matsalen i de aktivas VM-by.

Det var mäktigt. När vi gick in i matsalen kom han precis efteråt och alla började applådera. Det kändes bra att se alla ta hans parti, sade King enligt Reuters.

Den amerikanska OS-guldmedaljören, som tog fyra VM-guld 2017, sade att simmarna är frustrerade över att dopningen kastar skuggor över deras sport och att Internationella simförbundet Fina inte gör något åt saken.

Jag tror ingen i Fina kommer att stå upp för simmarna så då får vi i stället stå upp för oss själva, sade King.

Sun Yang riskerar livstids avstängning då han åkt fast för dopning en gång tidigare.