– Fredrik (Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan) har sagt att de fyra som red EM förra sommaren ligger närmast, men att jag flåsar dem i nacken, säger hon.

Tystbergsryttaren, med Strömsholm som tävlingsklubb, är på väg ned till Flyinge för en landslagssamling. De två dagarna ska innehålla dressyr- och hoppträning och olika föreläsningar. Helgen som gick spenderade hon i Runstens ridhus tillsammans med OS-stjärnan Ingrid Klimke med två guld och ett silver i bagaget. 

– Det var jättekul att få en sådan här inbjudan, säger Anna.

Artikelbild

| Anna Freskgård har OS i Tokyo i sommar som det stora målet i år. Nu varvar hon landslagsträningar med tävlingar. På bilden rider hon en av sina topphästar, Techno.

Ingrid, som i år satsar både på att komma med i dressyr- och fälttävlanslandslaget, tränar sina hästar med cavaletti (små hinder). Anna säger att hon använder sig av de små hindren också, men kanske inte så mycket som hon borde.

– Det är kul att se att man tränar rätt i varje fall. Cavaletti är bra på många sätt. Det är lösgörande, tränar lydnad och precision, väldigt bra saker. Vi var indelade i olika grupper och eftersom Techno är en mer rutinerad fälttävlanshäst så fick vi göra lite mer avancerade saker. Hon byggde upp en terränglinje med cavaletti, som var mer vinklad och smal.

Så nu blir det mer sådan här typ av träning i ert ridhus också?

–  Ja, när jag kom hem den kvällen så tränade hela familjen, även min dotter Edwina, cavaletti, säger Anna med ett skratt.

Tokyo OS startar den 24 juli så hon har inte lång tid på sig att slå sig in i laget. Om fem veckor åker hon därför ned till Portugal för årets första tävling i fälttävlan.

– Första helgen så ställer jag upp med båda hästarna i den tvåstjärniga klassen så att kroppen och senorna blir vana vid underlaget. Helgen efter ska jag försöka OS-kvala Fly Away i den långa fyrstjärniga klassen och då får Techno gå den korta. Jag hoppas verkligen vi får lite bättre väder än sist vi var där nere. Då regnade det något fruktansvärt, säger hon.

Lite senare i april kan båda Annas hästar få gå en kort fyrstjärnig tävling i Strzegom och sen är det dags för Techno att testa på en lång fyrstjärnig tävling i Saumur. "För att samla erfarenhet" som Anna säger.

– Fly Away hoppas jag blir uttagen till Aachen. Men allt det här är givetvis upplagt som att jag kvalar in honom till OS redan nu i Portugal. Jag kommer att ha kommunikation med Fredrik under hela våren.