Miljonregn över funktionärerna i O-Ringen

5,3 miljoner kronor, så mycket får funktionärsklubbarna i O-Ringen 2019 dela på. "Det låter mycket men utslaget på antalet ideellatimmar är det inte det" säger projektledaren Tomas Öberg.

Tomas Öberg, projektledare för O-Ringen 2019 i Kolmården är nöjd med det ekonomiska resultatet. "Kul att man får ge tillbaka något till de som slitit med tävlingen" säger han.

Tomas Öberg, projektledare för O-Ringen 2019 i Kolmården är nöjd med det ekonomiska resultatet. "Kul att man får ge tillbaka något till de som slitit med tävlingen" säger han.

Foto: Magnus Grimstedt

Orientering2019-11-08 11:39

800 000 kronor mer än det beräknade snittet blev den positiva sluträkningen efter tävlingarna i Kolmården.  

– Det är jätteroligt. Det är en miljon mer än tävlingarna på Höga kusten och två mer än tävlingarna året innan, säger Tomas som sedan den 1 oktober bytt jobb. 

Han är numera pappaledig, men är tvungen att då och då hoppa in i rollen som projektledare för O-Ringen.

15 föreningar, däribland Tomas egen förening OK Hällen, samt OK Måsen från Oxelösund och Nyköpings OK, får dela på miljonerna. Allt fördelas i antalet jobbade timmar.

– 5,3 miljoner kanske låter mycket men vi lade ned 96 000 ideella timmar så utslaget så blir det 58 kronor i timmen.

Under ett normalår brukar O-Ringen ge ett överskott på runt 7,5 miljoner kronor, i år hamnade den summan på hela 8,3. Funktionärsklubbarna fick 64 procent av den summan, medan SOFT (Svenska orienteringsförbundet) och O-Ringen AB delar på övriga tre.

Vad var det som gjorde den här tävlingen så lyckad ekonomiskt?

– En kombination av att vi haft koll på ekonomin och många deltagare.

Ingen speciell aktivitet som drog in mycket pengar?

– Nja, vi hade fler deltagare i mountainbiketävlingen än tidigare, integreringen med orienteringen var lyckad, och så testade vi ju indoor-orientering och där hade vi 1500 deltagare. Men vi tjänade inte så mycket på det eftersom vi inte tog ut så stora startavgifter. Nej det var ekonomikollen och deltagarantalet vi tjänade pengar på. Sen var vi duktiga också att jobba in partners till arrangemanget.

Senast klubbarna i östra Sörmland var inblandade i att arrangera O-Ringen gick det inte lika bra. Det var 1992 och Södertälje var knutpunkt.

– Den tävlingen gick i konkurs så det är något som många fortfarande minns. Man har ett ansvar och nu kunde vi leverera tillbaka lite till föreningarna. Det känns bra, säger Tomas som trots tävlingssuccén nästan är mer nöjd med den positiva responsen som han fått från de som jobbat med tävlingen.

– I en enkät efteråt så sa 97 procent att upplevelsen var bra/mycket bra och att många skulle vilja göra om det och den siffran är jag glad över. Ingen blev utbränd.

Har ni i Hällen funderat på vad ni ska göra med extrapengarna nu?

– Vi kommer att ha ett möte nästa vecka där medlemmarna får säga sin mening. Det kan vara allt från tråkiga saker som en upprustning av klubblokalen till att en del av pengarna går till kärnverksamheten som ungdomarna och lägerverksamhet. 

O-Ringen

O-Ringen är världens största orienteringstävling med många deltagare, i snitt 18 000, från hela världen.

Den genomförs alltid vecka 30 på en ny plats i Sverige. 2020 går arrangemanget i Uppsala. 

Alla kan delta, från knattar till veteraner i 95-årsåldern.

Funktionärsklubbar i Kolmården var: Björkfors GoIF, Finspång SOK, IFK Linköping, IFK Norrköping, Linköpings OK, Matteis SI, Mjölby OK, NAI OK, Nyköpings OK, OK Denseln, OK Hällen, OK Kolmården, OK Måsen, OK Skogsstövarna och Tjalve IF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!