Orientering

Med Stora Tunas juniorstjärna Viktor Svensk – en av svensk orienterings största framtidshopp – och Bredaryds klasslöpare Axel Elmblad till start i H18 är det verkligen stenhårt om man ska åt en medalj i H18-klassen.

Det började redan på natt-SM tidigt i våras. Trion Viktor, Axel Elmblad och Philip Carlsson var på podiet där och ungefär så har det sett ut med Svensk som klar etta fram till helgen då Elmblad slog till med guld i både medel och en monstersträcka på andra i stafetten. Carlsson har hela tiden funnits med där bakom och alltså inte missat medalj på natt-SM, långdistans, medel och stafett. Fyra SM-brons är en nästan sanslöst jämnhet.

Artikelbild

| Philip Carlsson har samlat på sig inte mindre än fyra SM-brons under 2019!

– Jag är jättenöjd med årets SM-tävlingar; har presterat bra på de tävlingar där jag verkligen har velat. Det är verkligen jättekul när man vet att det är riktigt bra folk i klassen, så att man verkligen får kämpa om man ska ha en topplacering, säger Philip Carlsson.

I helgen i Hälsingland var det klurig terräng.

– Det var väldigt tekniskt med många liknande detaljer framme vid kontrollerna. Visst, jag kunde ha tagit en del, missade nog nästan en minut. Men det var också så att de flesta missade en del. Jag hade ju ingen chans på Axel Elmblads tid, säger Philip.

Extra kul att få göra det som ett lag förstås i J20-stafetten – där det är upp till 2,5 år äldre löpare med. Albin Falk och Carl Carlsson hade sett till att ge Philip slagläge men en del kvar att göra på en femteplats.

Artikelbild

| OK Ravinen och Nyköpings OK flankerar suveräna vinnaren Bredaryds SOK som satte sitt vassaste kort på andrasträckan och punkterade.

– Väldigt kul! Och loppet var bra för min del; en större miss på slutet men då låg jag där jag låg med en bit både bakåt och framåt. Jag visste att Axel (Granqvist, Ravinen) var stark från årets JVM men kände på mig att jag skulle kunna springa förbi de övriga som startade ungefär samtidigt och så blev det ju.

Närmast väntar en Europacuphelg för juniorer i Frankrike – i tuff terräng i en alpsluttning. Det är långdistans, sprint och stafett.

Artikelbild

| Alice Ek, Signe Nilsson och Caroline Guttke var tia i juniortjejernas SM-stafett.

– En rolig bonus i avslutningen på säsongen. Vi har ett bra lag och jag ser fram emot alla lopp även om sprint inte passar mig riktigt lika bra. Men det blir tufft för terrängen ser ut att passa löparna från Frankrike och Schweiz

I D20 gjorde unga Alice Ek en strålande förstasträcka, sexa där, fem minuter efter täten där det gick fort. Signe Nilsson och Caroline Guttke såg till att klara topp tio.

I damsenior ställde OK Hällen upp utan Johanna Engström. Johanna Öberg, som har ett SM-guld i stafett, växlade in på plats 19. ChantelleHesselberg och Ella Stenils gjorde också stabila lopp och det räckte till plats 38. Nyköpings OK var 55:a i herrklassen. Vann gjorde IFK Göteborg respektive Stora Tuna.