Spelet i baklås – då förlorade IFK Nyköping

IFK Nyköpings spel havererade helt mot Sollentuna. Laget hittade aldrig tillbaka och föll 27–33 (12–15) efter en svag insats.

Lucas Carman plockas ned av Sollentunaförsvaret. IFK hittade få vägar igenom gästernas försvar.

Handboll2019-11-15 21:33

Det blev en mycket märklig första halvlek. Hemmalaget startade precis så förtroendeingivande och starkt som man kunde förvänta sig. 6–3 och 7–4 i hemmafavör kändes helt i sin ordning. IFK hade kontroll.

Gästande Sollentuna, nykomlingar i division 1, var minst sagt tveksamma i sitt anfallsspel. Stillastående och långsamt såg det ut.

Desto märkligare då att matchbilden sedan vände helt. IFK började träffa målramen gång efter annan. Anfallsspelet hittade färre och färre vvägar in på mål. Sollentunas målvakt började rädda.

– I början kunde vi springa rakt igenom. Men sedan vet jag inte riktigt vad som hände, säger Olle Röken.

Gästernas niometersskytte, som laget i stort sett levde på, började komma igång. Och det på fler och fler händer.

– VI fick inte riktig träff där. Och när vi sedan kom ut började de hitta in bakom oss, analyserar Olle.

11–9 i hemmafavör blev till 11–15. Hemmalaget undvek då att göra mål under tio minuters spel. Tur då att Tobias Sörberg i IFK-kassen spelade inspirerat och stod för ett antal viktiga räddningar under halvleken.

Andra halvlek började inte bättre. Sollentuna fortsatte att springa ifrån målmässigt. Hemmalaget missade sina avslut.

– Alltså deras målvakt..., vi gör det verkligen lätt för honom, säger Olle.

Sollentunamålvakten hade en tiominutersperiod där han i princip stängde ner allt som IFK försökte med. Dessutom fortsatte anfallsspelet att hacka med många bortkastade bollar.

– Det blir mycket en och en istället för som ett lag. De mål vi gör är ju på individuella saker.

Från 12–15 i paus sprang Sollentuna ifrån till 18–26 och 20–28. IFK fick tillfälligt stopp på blödningen bakåt genom att byta försvar och dubbelpunkta gästerna. Men man kom inte närmare när man fortsatte att missa framåt.

–Det är som om vi inte tror på det riktigt, säger Olle.

Han ville egentligen bara ge godkänt för sista tredjedelen av matchen. IFK kröp på slutet lite närmare i målprotokollet. Emil Persson hoppade in i mål istället för Tobias Sörberg. Men någon riktig nerv blev det aldrig. Sollentuna gjorde mål när de behövde.

Inte ens en så pålitlig spelare som Simon Skuthälla stod att känna igen. Och utan sin primus motor igång på alla cylindrar får IFK svårt.

Sörberg i IFK-målet kommer upp i totalt 15 räddningar och får godkänt. Även Olle Rökens försvarsarbete är också klart godkänt. Han konstaterade dock:

– Det här är ett lag som vi ska ha.

George Simonides och Christopher Wålinder.
IFK–Sollentuna 27–33

Mål, IFK: Martin Gustafsson 6, Olle Röken 5, Simon Skuthälla 4, David Trosell 4 (2 str.), Lucas Carman 3, Christopher Wålinder 2, Martin Pettersson 2,  Jacob Edlund 1.

Sollentunas bästa: Rasmus Båverud 10 (2 str.), Daniel Båverud 6, Pontus Andersson 6.

Utv, IFK: 2x2 minuter. S: 3x2.

Domare: Hampus Sörensen, Daniel Berlin.