Tufft läge för NSK:s J18-lag

Fortsättningsserien för J18-laget i NSK startar den 7 januari. Sju spelare har hoppat av i sympati efter att tränarstaben sparkades i måndags och tre är på väg att ta samma steg.

J18-laget kvalade till elit i våras.

J18-laget kvalade till elit i våras.

Foto: Jens Alvin

Ishockey2019-12-13 03:00

Huvudtränaren Kim Ersson är fortfarande chockad över vad som hände i början av veckan. Via SMS fick han reda på att Fredrik Mälberg ville träffas.

– Jag trodde det handlade om spelare som skulle provträna under måndagen. Men i stället blev vi i ledarstaben uppsagda. Jag har sedan dess suttit konstant och pratat med spelare, föräldrar och sponsorer.

Kim berättar att det inte fanns några indikationer på att något sådant här skulle hända och att tränarna kört med öppna kort från början. 

– Varken styrelsen eller Fredrik har varit i kontakt med oss någon gång. Jag har också följt klubbens verksamhets beskrivning.

När han tog jobbet som huvudtränare för J18-laget i våras hade Kim stora mål.

– Jag planerade att starta två lag, ett som spelade i eliten och ett i division 1. Därför rekryterade jag många spelare. Johan Norberg köpte idén, när Mälberg klev in i bilden så sa han nej direkt.

Så helt plötsligt hade Kim fem målvakter och runt 30 utespelare att utbilda och ge speltid till.

Försäsongen såg bra ut. Laget vann åtta av elva matcher och när man samlades i omklädningsrummet inför seriestarten fick tränarna ett unisont "topp-fem" som svar på frågan vilket mål laget hade.

– Men vi startade inte serien så bra så redan efter ett par matcher så sänkte vi målsättningen. Vi skulle kunna ta oss in bakvägen efter jul. Vi gick ned på nivån att leka "vem är rädd för räven" på parkeringen, vi spelade fotboll på isen och bowlade och helt plötsligt blev det bättre. Det såg hur bra ut som helst.

För att alla i laget skulle kunna få säga sitt så bildades ett spelarråd.

– Vi sa annars att de när som helst kunde komma in och prata med oss om allt.

Men Kim och assisterande tränaren Johnny Lindahl hörde inget.

– Tre-fyra föräldrar har ringt och smsat till styrelsen från dolt nummer, det har jag fått info om i efterhand. De var missnöjda med sina barns speltid, och hotade att sluta, men från det till den här kollapsen, säger Kim.

– Det är flera föräldrar som är chockade i dag. Ingen har pratat med oss och frågat vad vi tycker, säger en förälder som har en son med i J18-laget. Eller i varje fall hade en son där.

– Ja, när tränarna sparkades så bestämde han sig för att sluta. Det har jag gett honom en eloge för, det är starkt gjort att göra en sådan grej av en 17-åring.

Ett desperat sms från en son under måndagskvällen startade allt. Han hade just fått veta att coacherna i J18-laget sparkats och att han fått tio timmar på sig för att bestämma om han skulle vara kvar i laget.

– Egentligen var de tvingade att göra det samma kväll, men tiden förlängdes till måndag förmiddag. Han visste i varje fall inte vad han skulle göra.

Har ni hört om några problem under hösten?

– Nej, det är aldrig någon som sagt något, varken till tränare eller spelarråd. Det absolut enda negativa vi fick höra under hela hösten var några föräldrar som gnällde på läktaren och det var föräldrar till de spelare som inte fick så mycket speltid. 

Vad händer nu med din son?

– Jag vet inte. Han har spelat hockey sen han var fyra år gammal och det här är det värsta jag varit med om. Nu har jag en ledsen son som inte vet om han ens vill fortsätta spela hockey.

SN har varit i kontakt med personer i styrelsen under torsdagen för en kommentar, men inte fått något svar.

Turerna i NSK

I söndags fick J18-lagets tränare Kim Ersson ett SMS från Fredrik Mälberg att han ville träffas för ett möte under måndagen. Vid det mötet sparkades han och andra i ledarstaben runt laget. Claes Ridderlund är numera huvudtränare för laget.
Sent i tisdags kväll blev Fredrik Mälberg av med sitt jobb som sportchef och huvudtränare för A-laget. Tillfällig tränare i A-lagets sista match i grundserien var Owe Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!