"I en orolig vÀrld Àr vi en trygg plats"

Idag, pĂ„ Pressfrihetens dag, firar vi det som gör att vi kan utföra vĂ„rt viktiga demokratiska uppdrag – att ge dig god lokal journalistik, att berĂ€tta om det som Ă€r sant och relevant och granska de som sitter pĂ„ makten.

Kristina Levin Àr chefredaktör och ansvarig utgivare pÄ Södermanlands Nyheter.

Kristina Levin Àr chefredaktör och ansvarig utgivare pÄ Södermanlands Nyheter.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2024-05-03 00:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MÀnniskor, samhÀllen och demokratier behöver mer Àn nÄgonsin nÄgot som tydligt stÄr upp för öppenhet och alla mÀnniskor lika vÀrde nÀr vi har krig i vÄr nÀrhet, ett Ryssland som anvÀnder alla till buds stÄende medel att destabilisera den demokratiska vÀrlden men ocksÄ kriminella som lÀr sig anvÀnda ny teknik, som AI, för att tjÀna snabba pengar.

I en orolig vĂ€rld dĂ€r tonlĂ€get Ă€r högt, Ă„sikter polariserade och uppgifters ursprung oklara Ă€r fria medier, som Södermanlands Nyheter, kanske viktigare Ă€n nĂ„gonsin. Jag ser oss som ljuset i mörkret av pĂ„verkanskampanjer, information och uppgifter som man inte vet om man kan lita pĂ„. 

För det Ă€r inte en sjĂ€lvklarhet i mĂ„nga av vĂ€rldens lĂ€nder. Ibland inte ens i vĂ„r del av Sörmland. 

Nyligen har vi rapporterat om politiker som vĂ€grar svara pĂ„ vĂ„ra frĂ„gor om direktörsskandalen. NĂ€r vi granskade orsaken till herrlagstrĂ€narens avhopp i Onyx vittnade mĂ„nga vi pratade med om hur de upplevt att klubben försökt stoppa dem frĂ„n att kontakta tidningen. 

undefined
Södermanlands Nyheters uppdrag Ă€r att berĂ€tta om det Ă€r sant och relevant – och dĂ€rmed skapa god lokal journalistik.

Under vintern har vi utsatt för ett antal it-attacker som helt eller delvis, men som tur Ă€r bara stundvis, slagit ut vĂ„r sajt. Samtidigt hör vi fler och fler uppgiftslĂ€mnare som Ă€r rĂ€dda för repressalier nĂ€r de kontaktar Södermanlands Nyheter – trots den grundlagsskyddade yttrandefriheten och meddelarfrihet.

Detta sker inte av en slump. Det sker för att det vi gör Ă€r viktigt för att du ska fĂ„ förstĂ„else för vad som sker runtomkring dig. Det Ă€r bara dĂ„ du kan agera och ta stĂ€llning; som exempelvis vĂ€ljare i EU-valet eller som konsument. Om det vi gjorde inte spelade roll skulle ingen lĂ€gga tid pĂ„ att försöka stoppa oss. 

Mitt i allt detta blir dĂ€rför de fria medierna otroligt viktiga. För att reda ut. Skildra samhĂ€llet sĂ„ som det ser ut. Avslöja lögner och försök till hemlig pĂ„verkan. I en orolig vĂ€rld Ă€r vi en trygg plats. 

Vi ska vara nĂ€ra er lĂ€sare, berĂ€tta vad som hĂ€nder och varför. AnvĂ€nds skattemedel till det som sades nĂ€r vi gick till valurnorna? Fungerar vĂ„rden nĂ€r jag behöver den? Kan jag förvĂ€nta mig att brott mot mig utreds? FĂ„r alla företag samma chans att lyckas? Och lyckas de pĂ„ konsumentens bekostnad? Vi ska ocksĂ„ nĂ„ mĂ„nga. För bara sĂ„ kan vi se till att ni har den information ni behöver för att fatta bra beslut i er vardag. 

Ett uppdrag som Ă€r omöjligt utan pressfrihet, men ocksĂ„ utan prenumeranter. Tycker du det vi gör Ă€r bra – varmt vĂ€lkommen att prenumerera!

Pressfrihetens dag 3 maj

Pressfrihetens dag instiftades av FN i början av 90-talet och uppmĂ€rksammas 3 maj varje Ă„r som en pĂ„minnelse om vĂ€rdet av yttrande- och pressfrihet. I artikel 19 i FN:s deklaration om de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna stĂ„r följande: ”Var och en har rĂ€tt till Ă„siktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rĂ€tt innefattar frihet att utan ingripande hysa Ă„sikter samt söka, ta emot och sprida information och idĂ©er med hjĂ€lp av alla uttrycksmedel och oberoende av grĂ€nser”. I Ă„r ligger fokus pĂ„ vikten av journalistik och yttrandefrihet i samband med den globala miljökrisen.