SD svajar om frihet och Ukraina

SD:s partiledare är beredd att offra 40 miljoner ukrainares frihet.

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson saknar förståelse för vad Ukraina försvarar.

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson saknar förståelse för vad Ukraina försvarar.

Foto: TT

Ledare2024-05-06 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det borde inte vara en överraskning för någon att Sverigedemokraterna inte förstår vad frihet är och vad den är värd. I slutet av förra veckan visade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ännu en gång sin mest populistiska ådra när han till Göteborgsposten uttryckte att det finns “en övre gräns för Ukrainastöd”. I samma intervju motiverade han detta med att det är svårt mäta sig med Ryssland. 

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna saknar förståelse för vad Ukraina försvarar. Frihet, både för Ukraina och det demokratiska Europa är värt långt mer än Jimmie Åkessons populism. 

Frågan om stöd till Ukraina har blossat upp även i andra länder.  För någon vecka sedan röstade den amerikanska kongressen igenom ett stödpaket till Ukraina som länge hade blockerats av det republikanska partiets högerflank. I USA har frågan kommit att handla om att resurserna ska satsas  på inhemska medborgare, inte ges till något annat land. Detta är så klart ett skolboksexempel på populism. 

Ett komplicerat problem förenklas – och två grupperingar ställs mot varandra. Det framställs som att stödet till Ukraina sätter käppar i hjulet för “vanliga amerikaner”. I intervjun med Jimmie Åkesson framstår det som att han försöker importera den amerikanska debatten till Sverige för att göra politisk vinning. På samma gång målar han upp en bild av kriget som omöjligt eller i vart fall mycket svårt att vinna. Det är ett mycket farligt resonemang.  

Stödet till Ukraina är långt ifrån verkningslöst. I stället är det själva förutsättningen för att bevara friheten i Europa. Det är också det som kritiker till SD:s utspel har lyft. Liberalernas Johan Pehrson skrev på plattformen X att "Ukrainas sak är vår sak”. Det är centralt att vi förstår vad det betyder och inte luras med i de argument som Åkesson använder. Det finns ingen motsättning mellan stödet till Ukraina och inhemska frågor. 

Om Ukraina förlorar kriget kommer det få ofattbara konsekvenser för den svenska ekonomin, säkerheten och det europeiska samarbetet. Därför kan det inte finnas något maxpris för vårt stöd. Att Jimmie Åkesson försöker använda kriget för att skapa en politisk konflikt är både korkat och farligt. 

Ett starkare Ukraina innebär ett starkare Europa och därmed ett starkare Sverige. När Sverigedemokraterna vill hävda något annat riskerar de att påverka Sverige. De kan inte tillåtas påverka Sverige försvarsstrategi.