Vad är stadshusets plan för skolan, finns den?

Politikerna säger ett – tjänstemännen gör ett annat.

Ulf-Göran Widqvist (S) krönikör

Ulf-Göran Widqvist (S) krönikör

Foto: SN

Krönika2024-05-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med stigande förvåning läser jag konsultföretaget KPMG’s rapport om skola och utbildning i Nyköpings kommun. Hur har vi hamnat i denna otydliga och ”ansvarslösa” situation? Jag citerar ur rapporten (sid 41) som är beställd av stadshuset.

”Det finns tydliga politiska målsättningar inom kommunen vad gäller exempelvis ett fokus på landsbygden och tillgång till skolor m.m. Samma fokus reflekteras inte i det underlag som delges politiken från verksamheten. Framtagna riskanalyser och utredningar harmoniserar inte med den politiska viljeriktningen, vilket leder till att beslut inte fattas.”

”Vår samlade bedömning är att styrkedjan i Nyköpings kommun inte är tydlig och funktionell. Vilket innebär att tjänsteorganisation och politisk organisation inte kan samverka effektivt. Samtliga risker och brister som framkommit under utredningen kan hanteras mer effektivt om politiska uppdrag blir mer tydliga gällande förväntan och riktning och om förvaltningens utredningar följer de politiska uppdragen och ger alternativa lösningar och konsekvensanalyser med samtliga risk och problemområden inkluderade i hänsynstagandet.”

Notera att utredningen slår fast att tjänsteorganisationen inte följer/verkställer de politiska besluten/direktiven. Tjänsteorganisationen lever med andra ord ett eget liv, och slipper i huvudsak att stå till svars och ta ansvar. Ansvaret för verksamheten landar hos politikerna, de som väljarna har gett förtroende. 

Nu ska den organisation som inte följer de politiska besluten presentera en skolutvecklingsplan som ska ge Nyköpingsborna Sveriges bästa skola 2030. Uppdraget kommer från den politiska barn- och ungdomsnämnden.

undefined
Ett exempel på den senaste tidens information från tjänsteorganisationen är att pengar kan tjänas om små skolor läggs ner/slås samman. En klassisk metod från tjänsteorganisationen, skriver Ulf-Göran Widqvist.

Frågetecknen hopar sig. Grundbulten i ansvarsfrågan är att tjänsteorganisationen är kompetent och opolitisk. Tjänstemännens sakkunskap ska ställas till politikerna som underlag, fri från politiskt dolda värderingar. 

Ett exempel på den senaste tidens information från tjänsteorganisationen är att pengar kan tjänas om små skolor läggs ner/slås samman. En klassisk metod från tjänsteorganisationen. Ordförande i barn- och ungdomsnämnden Torbjörn Kock (S) markerar att ”det är inget alternativ för oss”. Socialdemokraterna har under alla år värnat de små skolorna som en självklar rättighet för barn och föräldrar runt om i kommunen. 

Politikerna säger ett – tjänstemännen gör ett annat. 

Starka politiker låter sig inte manipuleras. 

Jag vägrar tro att båda sidor i samförstånd bedrar varandra.

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.